Skip links

Astigmatizm nedir

Astigmatizm (İngilizce Astigmatism), bulanık ve hatalı görmeye neden olan bir göz kırma kusurudur. Eğer bulanık ve hatalı görme, baş ağrısı ve göz yorgunluğu yaşıyorsanız, astigmatınız olabilir. Bu kırma kusurunda, ışık retinaya doğru şekilde odaklanmaz ve görme hatalarına neden olabilir. Bu görme hatası genellikle yatay, dikey veya eğik yönlerden birinde daha fazla meydana gelir ve paralel çizgileri görmede sorun yaratır.

Before
After


Astigmatizme ne sebep olur

Astigmatizm genellikle gözün ön kısmındaki şeffaf tabakanın (kornea) kavisinin düzgün olmadığı zaman meydana gelir. Bu düzensiz kavis, gelen ışık ışınlarının gözün arkasındaki ışığa duyarlı dokuya (retina) farklı noktalarda odaklanmasına ve bulanık bir görüntü oluşmasına neden olur. Astigmatizm genellikle doğuştan vardır ancak miyopi (uzağı görememe) veya hipermetropi (yakını görememe) gibi diğer kırma kusurlarıyla birlikte de olabilir. Bu durumda genellikle her mesafede görme hatasını düzeltmek için görme düzeltmesine ihtiyaç duyarsınız.

Astigmatım olduğunu nasıl anlarım

Astigmatizm, hipermetropi veya miyopi gibi kırma kusurları ile birlikte olabilir, ancak astigmatizmi gösterebilecek bazı belirtiler şunlardır: Yakın ve uzak mesafelerde bulanık veya hatalı görme Dikey, yatay veya eğik şekilleri ayırt etmede zorluk çekmek Bazı harfleri birbirinden doğru şekilde ayırt edememek Özellikle gözle yapılan işler sırasında ve sonrasında baş ağrısı ve göz yorgunluğu

Astigmatizm nasıl düzeltilir

Çoğu durumda, astigmatizm, silindirik lenslerle iyi bir şekilde düzeltilebilir. Bu lensler, korneanın düzensiz kavisinin etkisini telafi etmek ve görüntüyü doğru bir şekilde retinaya odaklamak için özel olarak tasarlanmıştır.


Gözlerinizde astigmatizm var mı?

Testi gerçekleştirmek için, gözlüklerinizi çıkarın ve ekrandan 3 adım geri çekilin. Sol gözünüzü sol elinizle kapatın ve görüntüye dikkatlice bakın, ardından sağ gözünüzle tekrarlayın.

Eğer bazı çizgiler diğerlerinden daha gri görünüyorsa, kesinlikle bir görme sorununuz var demektir. Bu durumda, bir optometrist tarafından yapılacak kapsamlı bir muayene gereklidir.

Önerdiğimiz testlerin tıbbi bir değeri yoktur ve yalnızca optometristinizin doğru bir teşhis koyabileceğini hatırlatırız.

This website uses cookies to improve your web experience.