Skip links

Miyopi

Miyopi, gözdeki ışığın retinanın önünde odaklanması sonucu oluşur ve bu nedenle uzak nesneler yakın nesnelere göre daha bulanık görünür. Dünyada en yaygın kırılma kusurlarından biridir ve yaklaşık 1.5 milyar insanı etkiler. Son araştırmalar, miyopinin yaygınlığının artmakta olduğunu göstermektedir.

Miyopinin nedeni nedir?

Miyopi genellikle göz küresinin normalden daha uzun olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu, ışığın gözün arkasındaki ışığa duyarlı dokuya (retina) uygun şekilde odaklanamayacağı anlamına gelir. Böylece, ışınlar retinanın önünde odaklanır ve sonuç olarak uzak nesneler net görülmez. Miyopi genellikle kalıtsaldır, ancak uzun süreli yakın işlerle, örneğin okuma ve dijital cihazlarla çalışma ile de yakından ilişkili görünmektedir. Son yıllarda dijital cihaz kullanımının önemli ölçüde artmasıyla birlikte miyopi yaygınlığının da artması, uzun süreli yakın işlerin miyopiyi artırdığını doğrulamaktadır.

Miyop olduğumu nasıl anlarım?

Miyopi, astigmatizma gibi kırma kusurlarıyla birlikte olabilir, ancak miyopiyi gösterebilecek bazı belirtiler şunlardır: • Cadde isimlerini ve araç plakalarını okumada zorluk çekmek • Sınıf tahtasındaki veya televizyon ekranındaki yazıları okumada zorluk çekmek • Görüşü iyileştirmek için gözlerini kısmak • Sık sık baş ağrıları veya göz yorgunluğu yaşamak

Miyopi nasıl düzeltilir?

Miyopi, konkav (negatif) lensler ile düzeltilir. Bu lensler ışık ışınlarını dağıtarak, onların retinada doğru bir şekilde odaklanmasını sağlar. Eğer miyop iseniz, göz numaranız negatif bir değer olacaktır. Bu değer ne kadar yüksekse, lensleriniz o kadar güçlü ve kalın olur.

This website uses cookies to improve your web experience.